Mandalatalo - Logo

Retriittikokemus mielen vapauttamiseen

Lennähdin toukokuun alun räntäsateesta aurinkoiselle Mallorcalle. Osallistuin kahden viikon ajan henkiseen retriittiin, jossa sain kokea mielen hiljentämistä ja puhdistamista sekä yhteisöelämää. Retriitin järjestäjänä toimi henkisen opettajan, David Hoffmesterin Living Miracles järjestö. Retriitti on kaikkiaan kuusiviikkoinen, mutta osallistua voi myös kahden viikon jaksoihin. Tämän kutsu kuuluu mielessäni selkeästi.

Kymmenen kansallisuutta – 19 osallistujaa
Osallistujia oli mm. Unkarista, Kanadasta, Hollannista, Etelä-Afrikasta ja Englannista. Meitä suomalaisia oli mukana kaksi. Jokaisen matka on erilainen ja jokaisen retriittiin on lähtöajatus erilainen. Osallistujien kohtaaminen oli tärkeä osa itsen näkemistä. Joidenkin kanssa tuli syvällisempää kohtaamista ja joidenkin kanssa kaikki tuntui olevan selvää: tuo tuttuuden tuntu, joka on ohikiitävä ajatus kuin menneen elämän kosketus.

Paratiisimainen maalaismiljöö
Vanha espanjalainen maatilan päärakennus toimi retriitin paikkana. Kyseessä on maalari ja kuvanveistäjä Amara Dacerin suvun omistuksessa 350 vuotta ollut talo. Amara tarjoaa taloa nykyään vuokralle kesäisin ja siten se on oivallinen paikka retriitin järjestämiseen. Hän on kunnostanut talon vanhaa kunnioittaen ja maalaistyylisesti. Esillä on paljon hänen maalauksiaan ja puutarhassa myös veistoksia. Amara asuu ja maalaa Palmassa ja hän osallistui myös tähän retriittiin.

Talossa on suuri olohuone, jonne kokoonnuimme yhteisiin hetkiin ja jossa katsoimme elokuvia iltaisin. Talosta löytyy  myös lukuisa määrä kahden hengen huoneita ja riittävä määrä kylpyhuoneita majoittujille. Espanjalaisessa keittiössä valmistui kahden osallistujan vuoroissa maukasta kasvispainotteista ruokaa.

Pihalla on suuri uima-allas, jonka vesi on kristallin kirkasta, sillä se tulee tontilla olevasta lähteestä. Koska yöt ovat vielä toukokuussa viileitä, altaan vesi oli hieman viileää, mutta suomalaiselle juuri sopivan virkistävää.

Kokemus yhteisöelämästä
Retriitin yksi tarkoitus on antaa osallistujille kokemus yhteisöasumisesta. David ja rauhan sanansaatajat asuvat yhteisössä Utahissa, USA:ssa. Tämä asumismuoto on siirretty melko suoraan retriitin käytännön toiminnan perustaksi. Opin näkemään miten yli 20 hengen porukassa saadaan toimimaan ruokailut, siivous, pyykkäys ja tekniset tarpeet. Hieman uskomattomalta se kuulostaa, mutta parin päivän päästä olin jo täysin sisällä porukassa ja tekemässä omaa osuuttani keittiössä.

Jokainen osallituja kuului johonkin tiimiin. Kaikilla oli vuoroissa omat vastuualueet ja työt. Kaikkea voitiin muuttaa tarpeen mukaan ja toiminnalla oli myös tärkeä tarkoitus: mielen keskittäminen tekemiseen auttaa, kun tunteet alkavat paljastaa mielen sisältöä.

 

David Hoffmeister ja rauhan sanansaattajat

David Hoffmeister on tämän ajan merkittävimpiä ykseys –opettajia. Hänen polkunsa alkoi 80–luvulla syvällisellä Ihmeiden oppikurssin opiskelulla ja sen jälkeen hän on täydellisesti antautunut tämän viestin sanansaattajana toimimiseen. Hän on vieraillut yli 30 maassa ja kiertää jatkuvasti eripuolella maailmaa. Ihmeiden oppikurssin opettajana häntä voisi määritellä yhdeksi puhdasoppisimmista. Oman opetuksensa mukaan ilmaistuna, hän ei tee kompromisseja.

Meditaatiota, ilmaisua ja elokuvia
David opettaa puheillaan ja vastaa kuulijoiden kysymyksiin. Hänen kolme lähintä oppilastaan Kirsten, Frances ja Jason vastasivat pienryhmien vetämisestä. He olivat myös valmiudessa ympäri vuorokauden ja auttoivat tunteiden purkamisessa, vastasivat kysymyksiin ja antoivat näin kahden keskistä apua sitä tarvitseville.

Davidin opetustapoihin kuuluvat myös elokuvat. Katsoimme kahden viikon aikana seitsemän elokuvaa. Tarjolla oli nähtävää laidasta laitaan: 70-luvun Peter Sellers klassikosta, ”Tervetuloa, Mr Chance! ” aina uuteen ranskalaiseen toimintaelokuvaan ”Lucy”. Yllättävää oli huomata, miten monet elokuvat sisältävät henkisen viestin: ykseyden ja egon rakenteiden hienovaraisen tai suoraan osoittelevan symboliikan. David alusti ennen elokuvaa sen sisällöstä ja lopuksi käytiin vielä keskustelu heränneistä tunteista ja kokemuksista. Nämä keskustelut antoivat valtavasti oivalluksia egomaailmamme peleistä ja polusta totuuteen.

Päiväohjelma retriitin aikana toistui pääpiirteissään samanlaisena. Ruokalujen lomassa oli elokuvien lisäksi ilmaisuryhmät, meditaatiot ja erilaiset harjoitukset pareittain. Kaikkien ohjelmien, kohtaamisien ja tapahtumien tehtävänä oli herätellä egoa, joka uinuu ja antaa meidän tehokkaasti unohtaa ja piilottaa kaikki mielen rakenteet. Vasta kun saamme kosketuksen egoon, voimme antaa sen mennä ja häipyä olemattomuuteensa. Kaikkeen ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista ja omaa tilaa voi ottaa helposti, koska tiloja oli paljon ja ympärillä 18 hehtaaria sitruunapuita.

Vapauttamisen kokemus
On helposti arvattavaa, että on vapauttavaa olla ilman nettiyhteyttä kaksi viikkoa. On mielenkiintoista lähteä kotoa keskeltä metsää jonnekin, tietämättä paljoakaan minne ja kenen kanssa menee. On yllättävää, ettei ympäristön ja henkilöiden muutos ympärilläni muuta sitä, mitä minun on kohdattava polullani. Nämä henkilöt antoivat tarinalle uuden juonteen, johon voin turvallisesti vapauttaa niin paljon pelkoa ja tuskaa mielestäni, kuin olen halukas kuormastani purkamaan. Jokaisessa hetkessä on käsittämättömän hyvä suunnitelma mieleni vapauttamiseen. Lennetään rauhaan yhdessä ja annetaan olla rauhassa.

 

 

Share

Kirsi Niemelä

040 538 4927
kirsi@kirsiniemela.fi
Kansakoulukatu 7-9, 40100 Jyväskylä
www.kirsiniemela.fi