Mandalatalo - Logo

Mikä ihmeen Ihmeiden oppikurssi?

Ihmeiden oppikurssi on paksu ja sinikantinen kirja. Sivuja ensimmäistä kertaa käännellessäni ajattelin, että ei ole minun juttu: liian kuivakkaan oloinen ja pitkä kirja luettavaksi. Tartuin kirjaan kuitekin muutaman vuoden päästä uudelleen ja kävi kuten vanha sanonta sanoo: opettaja saapuu, kun oppilas on valmis.

Kirjan teksti toimii haastavasti monella tavalla. Lauserakenne vaatii mielen keskittämistä ja dekkarityyliin lukeminen ei oikein onnistu. Toisaalta tekstin taakse meneminen on eräs kirjan keskeisiä opetuksia. Ihmeiden oppikurssi eli tuttavallisesti Kurssi haastaa esimerkiksi luopumaan lukemisen suorittamisesta. Jos jäämme kiinni muotojen ja sanojen pyörittelyyn, emme pääse sisälle tarkoitukseen.

 

Mikä sitten on elämän tarkoitus Ihmeiden oppikurssin mukaan?

”Mitään todellista ei voi uhata. Mitään epätodellista ei ole olemassa.” Näin alkaa Ihmeiden oppikurssi.

Ihmeiden oppikurssin vastaanotti kanavoimalla Helen Schucman ja Bill Thetfordin kanssa yhteistyössä se ilmestyi 70-luvulla. Kirjassa käytetään kristillistä termistöä, mutta ydinsanoma on henkinen itseoivallus, joka paremminkin on tunnettu monista itämaista alkuperää olevista opeista.

Kirjan ohjaa lempeän määrätietoisesti lukijansa oman kärsimyksen alkulähteelle ja antaa käytännön ohjeet mielen muutoksen harjoittamiseen. Mielen muutos on ainut muutos, joka tulee tehdä. Se vapauttaa meidät havaitsemaa Todellisuuden, joka on Ykseys ja loputon Rauhan tila.

 

Mitä oivalluksia Kurssista voi saada? 

Ihmeiden oppikurssi voi avata huomaamaan, että rauha ja onnellisuus ovat pysyvä tila. Jos henkisyyden tai kristillisyyden termit kuten ykseys, ego tai Jumala tuottavat päänvaivaa, voi Kurssi uudistaa raikkaalla ja vapauttavalla tavalla näkemyksiäsi.

Paras oma oivallukseni Kurssin kautta on, ettei minun tarvitse mennä minnekään, eikä tulla miksikään. Lakkaan vain samaistumasta siihen, mitä en oikeasti ole. Annan pois kaiken sen, mikä ei palvele Totuutta.

Tärkeä oivallus on myös, etten oikeasti tiedä omaa parastani. Olen niin egomieleni sokaisema, että luulen pelastukseni olevan aina merta edempänä ja aidan toisella puolella. Pelastusrenkaan löytymiseen saa apua alkamalla treenata arjessa omaa mieltään. Ensimmäinen askel on hyväksyä olevansa Rakkaus. Tätä treenataan monissa henkisissä suuntauksissa ja siitä onkin paljon apua. On todella hyödyllistä huomata, että rajaton ja pyyteetön Rakkaus on olemukseni.

Toisena ja ratkaisevana askeleena on samalla treenata pois väärän mielen uskomuksia ja käsityksiä. Tämä vaihe jää monesti liian vähälle huomiolle. Henkisen oivalluksen polulla mielen siivous ja katsominen antavat huikean kvanttihyppyvauhdin ja uudet silmät Rakkaudessa olemiseen.

Ihmeiden oppikurssi on itsen opiskelu kurssi, sillä siinä mennään kohti omaa mieltä ja mielettömyyttä. Omasta mielestään voi löytää sen, että olen mieletön. Ihmeiden oppikurssissa sanotaan samassa yhteydessä, että olen mielenvikainen ja se vasta toden totta pitää paikkansa. Uskallan katsoa omaa mielenvikaisuuttasi ja muistaa, että kellun Rakkauden ja Ykseyden kannattelevassa kehdossa jokaikinen nyt -hetki. Jos tämä näkökulma kiinnostaa, niin saattaa olla aika tarttua Ihmeiden oppikurssiin.

 

Ihmeiden oppikurssin rakenne

Kurssi on rakennettu auttamaan mielen muuttamisessa. Harjoitukset, joita kirjassa on 365, on tarkoitettu vähintään vuoden kestävään opiskelujaksoon. Aikaa harjoitusten tekoon voi käyttää kauemminkin. Harjoitukset ovat helppoja arjen yhteydessä tehtäviä lauseiden toistamisia tai lyhyitä meditatiivisia keskittymisiä tiettyihin lauseisiin.

Tekstiosa avaa syvemmin Kurssin päälaelleen keikauttavia näkemyksiä maailmasta ja sen synnystä sekä Totuudesta. Miten näennäisesti ympärillämme havaittu maailma syntyy? Missä on pelastukseni kärsimyksen ja hädän huuruisessa elämässä?

Kirjan kolmas osa, opettajan käsikirja, keskittyy käsitteiden yksityiskohtaisempaan läpikäyntiin. Kurssin mukaan olemme kaikki opettajia ja oppilaita. Sitä mitä laajennat sitä opetat. Sen mitä opit eli havaitset muissa olet projisoinut näennäisesti itsesi ulkopuolelle.

Nimeen liittyvä ihme –käsite avautuu siitä huikeasta huomiosta, että olemme yhdessä Valon ja Rakkauden Todellisuudessa jatkuvasti. Vain hyvin ohut mielen verho peittää toisinaan tämän havainnon.

Ihmeiden oppikurssi kuuluu ns. non-dualistiseen oppinäkemykseen. Hyvinä johdantoina Ihmeiden oppikurssiin toimivat mm. Gary Renardin ja David Hoffmeisterin kirjat.

 

Ihmeiden oppikurssi pähkinänkuoressa

-Helen Schucman aloitti kanavoidun teoksen vastaanottamisen käsin kirjoittamalla 1965. Bill Thetfordin avustuksella se kirjoitettiin puhtaaksi ja ensimmäinen painos julkaistiin 1976. 

-Sisältää kolme osaa: teksti, harjoitukset ja opettajan käsikirja. 

-Käännentty 22 kielelle. 

-Julkaisusta ja käännöksista vastaa Foundation for A COURSE IN MIRACLES www.facim.org/

-Suomeksi ilmestynyt 2002, kustantaja Era Nova Publishing Oy, painos tällä hetkellä loppu. www.eranova.fi, josta voit tiedustella Ihmeiden oppikurssin uusinta painosta keväällä/kesällä 2014.

 

Jyväskylässä kokoontuu Ihmeiden oppikurssin opintopiiri.

Lisätietoja opintopiiristä: Kirsi Niemelä, kirsi@mandalatalo.com 040 5384927.

 

Share