Mandalatalo - Logo

Suolahuone-kokemukseni

Olen 36-vuotias nainen. Vuosien aikana minulla on ollut epäonni opiskella muutamassa sisäilmaltaan hyvin epäilyttävässä opinahjossa.  Tämän seurauksena minulle puhkesi siitepölyallergia 25-vuotiaana ja silloin tällöin  minua piinaavat poskiontelontulehdukset, jotka tulevat lähes aina varoittamatta  altistuksen tai flunssan jälkeen.

Muutama vuosi sitten sain toukokuisella lenkillä normaalia pahemman allergiakohtauksen ja  paitsi että ääneni katosi, myös rintakehää alkoi ahdistaa pahemman kerran, mitä ei ollut tapahtunut ennen. Olin kuitenkin täydellä allergialääkityksellä eikä minulle oikein olisi antibioottikuuria lukuunottamatta voinut lisälääkitystä antaa. Nukkumisesta ei meinannut tulla mitään. Silloin muistin lukeneeni suolahuoneesta ja löysin Jyväskylästä  suolahoitolan. Varasin kymmenen kerran kuurin ja pääsin jo heti seuraavana päivänä ensimmäiseen hoitoon.

Marssin suolalla vuorattuun huoneeseen ja sain hengitysvinkkejä, miten puhalletun hienon hienon suolan tehon saisi parhaiten kohdistettua keuhkoihin. Hengityksen ahdistus jäi heti ensimmäisellä kerralla suolahuoneeseen, mitä hämmästelin. Parin seuraavan kerran jälkeen alkoi keho puhdistautua ja tavaraa tulla ulos – ja sain yöni nukuttua kun en herännyt jatkuvaan liman valumiseen ja yskimiseen.  Ehdin käymään suolahuoneessa kuusi kertaa ennen puolentoista viikon päästä ollutta konserttia – ja sain ääneni takaisin ajoissa ja pystyin laulamaan konsertin! Normaalisti olisin joutunut peruuttamaan esiintymisen (antibioottikuurista huolimatta!).

Sittemmin olen turvautunut suolahuoneeseen pitkittyneissä flunssissa tai allergian vaivatessa ja aina olen löytänyt sieltä avun. Pari muutakin esiintymistä flunssa- ja allergiakausina on suolahuone pelastanut. Lisäksi nautin siitä tunnelmasta, miten kiireisen elämän keskellä suolahuoneessa tulee rentouduttua – ja yöuni on paljon rauhallisempaa. Suolahuoneessa olen lueskellut kirjaa, lehtiä, treenannut työasioita, laulanut, jutellut kavereiden kanssa ja nukkunut.

Sen kun vielä oppisin että menisin ajoissa hoitoon! Esimerkiksi sisäilma-altistuksen jälkeen tai jo ennen, jos tiedän sellaisen olevan tulossa, etten ehtisi sairastumaan. Haluaisin myös kuivan ihon omaavana kokeilla hoidon tehokkuutta bikinien kanssa, mitä en ole vielä tehnyt. Parasta suolahuonehoidossa on lääkkeettömyys ja tehokkuus. Jyväskylän Suolahoitolaan luotan myöskin siksi, että on  toiminut  yhteistyössä Jyväskylän Allergia –ja astmayhdistyksen kanssa.

Oikein lämpimästi suosittelen suolahuonetta hoitomuotona ja kyseistä paikkaa.

Laulaja ja laulun- ja soitonopettaja

Minja Niiranen

Share